top of page

Digitalisering onderwijs

Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. We worden dagelijks geconfronteerd met het gebruik van internet. Zelfs in de klas wordt het internet geraadpleegd en gebruikt. Toch is men ervan overtuigd dan het internet meer gehanteerd moet worden in het onderwijs. Men meent dat scholen meer gebruik moeten maken van internet en digitale studiepaketten.

De digitalisering van het onderwijs is zeker een belangrijke evolutie binnen het internet. Op langere termijn willen alle scholen digitaliseren. Men wil al het lesmateriaal aanbieden via aan elektronische leeromgeving. Men meent dat de leermotivatie van de studenten hiermee zal verhogen.

 

Toch is niet iedereen overtuigd van de digitalisering van het onderwijs. Vooral leerkrachten bieden heel wat weerstand. Zij hebben voornamelijk schrik om die 'digitale sprong' te wagen. Het is moeilijk om van het 'normale' af te wijken, en iets helemaal nieuws te introduceren. Men heeft er ook geen weet van of de digitalisering van het onderwijs al dan niet positief is. Ook geheugenonderzoeker Manfred Spitzer heeft een zeer negatieve kijk op de digitalisering van het onderwijs. Vooral bij de integratie van het internet bij -16jarigen biedt hij heel wat weerstand. Spitzer meent dat de basisconnecties van onze hersenen opgebouwd worden in de eerste 16 levensjaren. Het gebruik van digitale media zou deze connecties in de weg staan. Daarnaast onthouden student veel meer wanneer ze zelf iets opschrijven. Wanneer ze iets van het internet halen daarintegen, is het geheugen een stuk minder actief. Spitzer maakt hierbij ook een verwijzing naar de spieren in het menselijke lichaam. "Hersenen zijn als spieren, en moeten dus als zodanig behandeld worden". Spitzer bedoeld hiermee dat de hersenen op jonge leeftijd getraind en ontwikkeld moeten worden.

 

Daarnaast vertelt Spitzer ook dat kinderen naast hun hersenen, ook hun fijne motoriek ontwikkelen bij het opschrijven van lesmateriaal. Er is natuurlijk een groot verschil tussen schrijven en 'scrollen op een Ipad'. Scrollen is geen specifieke beweging en helpt dus niet bij de ontwikkeling van de fijne motoriek.

 

Er zijn natuurlijk verschillende technieken die men gebruikt bij de digitalisering van het onderwijs. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van digibords, digitale boeken, digitaal lesmateriaal en digitaal vertellen.

Ten eerste bespreek ik het digibord.Het digitale schoolbord kent zeerveel positieve reacties. Dit komtvoornamelijk omdat het zeer erglijkt op de normale gang vanlesgeven. De leerstof wordt nogsteeds op een bord getoond. Hetenige verschil is, dat bestaande software nu gebruikt wordt om alles digitaal te tonen. Daarnaast maakt het digibord het werk van een leerkracht ook een stuk gemakkelijker. De leerkrachten kunnen onmiddellijk verscheidene bronnen raadplegen via het digibord en daarnaast kunnen de leerkrachten eigen bordaantekeningen opslaan en later opnieuw gebruiken.

Vervolgens wil ik digitaal lesmateriaal bespreken. Digitaal lesmateriaal wordt ook steeds vaker gebruikt. Hierdoor zijn leerlingen in staat om hun toetsen op het internet te maken. Vervolgens kunnen deze toetsen automatisch verbeterd worden en verschijnen de resultaten op het scherm. Vele leerkrachten krijgen dan ook een Ipad, hiermee kunnen ze snelle notities maken, afwezigheden noteren,...

Daarnaast bestaan er ook digitale boeken. Deze bestaan in verschillende vormen. De 2 grootste groepen zijn de statische boeken en de levende boeken. De statische boeken worden zelf gemaakt door de leerkrachten en de leerlingen via Powerpoint. De levende boeken daarintegen worden ontworpen door professionals en zijn te vergelijken met tekenfilms. Door te werken met deze boeken, worden de leerlingen gestimuleerd om de aangeleerde woorden ook actief te gebruiken. Daarnaast leren ze ook duidelijke linken te leggen tussen werkelijkheid, eigen ervaringen, en de digitale boeken.

Tot slot wordt er ook gebruik gemaakt van digitaal vertellen. Digitaal vertellen verwijst naar het vertellen van een verhaal aan de hand van beelden.

 

Persoonlijk vind ik de digitalisering van het onderwijs geen goed idee. Ik vind dat kinderen zich optimaal moeten ontplooien en dat ze hiervoor geen internet, Ipads.. nodig hebben. Daarnaast leren kinderen ook veel sneller grijpen naar het internet in plaats van buiten te spelen. Toch sta ik positief tegenover het digibord. Het digibord hanteerd de normale technieken van het lesgeven. Het digibord stelt leerkrachten enkel in staat om bronnen te raadplegen en aantekeningen bij te houden.

bottom of page